Piese auto americane

Piese auto americane

Piese auto americane – AmericanMuscleCars Romania


 

    Intotdeauna vei primi piese auto americane originale cand iti duci masina americana la un service autorizat. In Romania, din pacate, nu toate masinile americane sunt importate in mod oficial, prin urmare, nu toate modelele beneficiaza de service specializat. Piesele auto americane originale, supranumite OEM (Original Equipment Manufacturer) sunt cele pe care producatorul le-a instalat pe masina in momentul in care aceasta a parasit fabrica de asamblare.

    In service-urile independente, de cele mai multe ori se lucreaza cu piese auto americane after-market, repectiv piese care au fost construite dupa modelul pieselor originale, dar, de catre un producator independent, neagreeat de catre constructor. Care sunt situatiile in care ar trebui sa folositi piese OEM si care sunt situatiile in care ar trebui sa folositi piese after-market ?

    Pentru a putea raspunde la aceste intrebari am creat o lista de avantaje si dezavantaje care este menita sa te ajute sa iei o decizie informata in momentul in care alegi piesele pe care le vei monta pe masina. In acest fel poti sa ajungi la un compromis echitabil intre cost si calitate.

Piese auto americane after-market

    O piesa auto americana after-market este posibil sa fie totusi agreata de catre constructor ca “piesa directa de schimb”. In acest caz instalarea acesteia nu anuleaza garantia masinii. Exista cazuri in care piesele sunt proiectate sa functioneze intocmai precum cele originale, si exista cazuri in care acestea se comporta chiar mai bine decat piesele originale. In momentul de fata aproximativ 80% din service-urile independente utilizeaza piese auto americane after-market. Cel mai bun sfat este sa fiti informati, sa cautati un mecanic bun, care cunoaste modelul masinii tale si sugereaza sa comande piese auto americane after-market de calitate.

Avantaje:

Costuri reduse

    Majoritatea pieselor after-market sunt mai ieftine decat echivalentul lor OEM. Nivelul de economii difera de la marca la marca. Cel mai bine este sa te informezi asupra pretului din mai multe surse. In cazul in care gasesti o piesa care este mult mai ieftina decat celelalte oferte primite, este bine sa investighezi ce calitate are piesa respectiva.

Calitatea poate sa fie egala sau superioara variantei OEM

    In unele cazuri este posibil ca piesa after-market sa depaseasca performantele piesei OEM. Companiile producatoare de piese auto americane after-market studieaza atent si proiecteaza o noua piesa eliminand defectele descoperite in perioada de utilizare. Cel mai bun exemplu in acest sens este cu placutele de frana. Un constructor trebuie sa se gandeasca la costuri, durabilitate, nivelul de zgomot si performante. Daca tu iti doresti o distanta mai mica de franare si nu te deranjeaza un zgomot mai mare la franare, atunci o solutie after-market este potrivita pentru tine.

Varietate

    Exista sute de companii care fabrica piese auto americane after-market. Unele sunt specializate in anumite piese de schimb, alte companii cum ar fi NAPA sau ACDelco produc aproape toate componentele care se gasesc intr-o masina. Acest lucru se traduce printr-o varietate mai mare si o paleta de preturi mai bogata.

Disponibilitate

    Exista mult mai multe sanse sa gasesti o piesa auto americana after-market la service-ul sau mecanicul unde iti repari masina. Acest factor iti confera libertatea de a alege locul in care vrei sa executi reparatia.

Dezavantaje:

Calitatea poate varia extrem de mult

    “Primesti ceea ce platesti”, cu alte cuvinte exista piese auto americane care sunt mai ieftina datorita utilizarii unor materiale mai ieftine. Cel mai bine este sa alegi un brand de piese familiar, sau care ti-a fost recomandat de un mecanic, chiar daca la prima impresie costurile sunt putin mai mari.

Prea multe criterii de selectie

    Daca nu esti familiar cu brand-urile de piese after-market, procesul de selectie poate sa fie prea complicat, si sunt sanse sa cumperi o piesa de o calitate inferioara. Chiar si o piesa banala ca o bujie poate sa fie produsa de zeci de companii, care produc si mai multe variante ale aceleiasi piese. Cel mai bine este sa iti consulti mecanicul pentru o parere avizata sau alege piesa auto americana OEM in cazurile in care diferenta de pret nu este prea mare.

Lipsa garantiei

    Pentru a reduce costurile unii producatori de piese auto americane isi vand produsele fara garantie.

Piese auto americane originale (OEM)

Avantaje:

Alegerea usoara a piesei

    Daca te duci la dealer sa cumperi o piesa pentru masina ta americana de obicei vei primi o singura varianta. Nu trebuie sa iti faci griji despre calitatea diferitilor producatori de piese auto americane after-market, si nici despre variatiile de pret.

O garantie suplimentara a calitatii

    Piesa OEM ar trebui sa functioneze exact ca ceea pe care o inlocuiesti. Este exact piesa care a venit original din fabrica pentru masina ta si confera siguranta ca va opera la aceleasi performante

Garantie asigurata

    Majoritatea producatorilor de piese auto americane ofera garantie pentru piesele OEM. De obicei aceasta garantie este de un an. Iar daca lucrarea este efectuata intr-un service autorizat si manopera este de obicei garantata.

Dezavantaje:

Pretul mai ridicat

    Piesele auto americane sunt de obicei mai scumpe decat variantele after-market. Cand vine vorba de caroserie, piesele OEM costa cu aproximativ 60% mai scump decat cele after-market conform unui studiu efectuat de catre PCI (Property Casualty Insurers Association of America). Dealerii obtineau un profit din piese si manopera pentru a acoperii discount-urile facute la vanzarea de masini noi. In ultima perioada insa, diferentele de pret au inceput sa scada, avand in vedere ca dealerii incearca sa concureze si cu producatorii de piese auto americane after-market.

Piesa trebuie cumparata de la reprezentanta

    Desi exista mai multe metode prin care sa iti cumperi o piesa OEM (Ebay, magazine online, etc) cei mai multi se duc la reprezentanta ca sa isi cumpere o piesa originala. Acest lucru limiteaza punctele de unde poti sa iti cumperi o piesa. Poti sa soliciti piesa si de la un mecanic din apropiere, insa timpul pentru livrare este de obicei mai mare.

Calitatea s-ar putea sa nu fie mai buna

    Tocmai ai platit o suma mai mare de bani pentru o piesa auto americana originala, sperand ca este cu mult mai buna decat varianta after-market. Dar nu se intampla intotdeauna asa. Dupa cum am mentionat mai devreme, exista cazuri in care piesele after-market sunt mai bune decat cele originale.

    Sper ca acum poti face o alegere informata cand vine vorba de piese auto americane !