Ford

Ford logo

 

    Ford a fost un nume sinonim cu industria auto inca de la fondarea companiei in 1903 de catre Henry Ford Sr. Acesta din urma a devenit cunoscut pentru inovatiile pe care le-a introdus in industria auto cat si pentru ca a fost omul “care a pus lumea pe roti”. Astfel cativa ani mai tarziu in 1908 a aparut faimosul Ford Model T care urma sa devina una dintre cele mai populare masini din lume.

Henry Ford
 

    Productia s-a oprit ulterior in 1927 dupa 15.458.781 de unitati produse. O alta inovatie care a schimbat nu numai intreaga lume auto, ci a declansat o revolutie in industria a fost implementarea in anul 1914 a liniei de asamblare in miscare.

Ford model T
 

    La inceputul celui de-al doilea razboi mondial uzinele Ford sunt transformate pentru productie militara furnizand Armatei Statelor Unite masini de teren (jeep-uri). Productia pentru masini americane pentru civili nu se reia decat in Iunie 1945. In anii ’50 are loc o explozie a companiei in momentul in care aceasta emite actiuni in valoare de 22 de procente din companie. Doar in prima zi sunt vandute 10.2 milioane de actiuni.

    In anii ’60 Ford trebuia sa gaseasca un raspuns la piata auto in schimbare si astfel a creat, in 1967, emblematicul Mustang, care pentru 2480 $ oferea 4 locuri si “un semi-GT compact”. Acesta a fost echipat cu un motor de 4.7 litrii, V8 care putea sa depaseasca 180 km/h. La numai un an si jumatate de la lansare reusisera sa vanda peste 500.000 unitati.

Ford Mustang Fast back 1966
 

    Anii ’80 au fost o perioada de expansiune pentru imperiul Ford odata cu achizitia Aston Martin Lagonda Ltd in Septembrie 1987. Cu venituri de peste 5.3 miliarde dolari Ford devine in 1988 cea mai mare companie auto din istorie. Doar doi ani mai tarziu Ford plateste 2.5 miliarde de dolari si cumpara si Jaguar Cars.

    La inceputul anilor ’90 Ford introduce Suv-ul Explorer care reuseste sa devina cel mai bine vandut SUV din Statele Unite pentru o lunga perioada. Doi ani mai tarziu Ford cumpara 50% din Mazda Motor si schimba denumirea acestora in AutoAliance International. Expansiune companiei continua in Asia cu deschiderea unui dealership in China.

Ford Explorer 1990
 

    Dupa 2000 strategia Ford a fost sa continue expansiunea, cumparand Land Rover. De asemenea, Mustang-ul care fusese serios afectat in materie de imagine, dupa perioada nefasta a reglementarilor de mediu si a crizei benzinei, a fost reinviat. Noul Mustang, alaturi de o serie de alte modele istorice Ford au fost restilizate, dotate cu motoare si trenuri de rulare moderne si relansate reusind sa se impuna in noul peisaj auto.

Ford Mustang Shelby GT500 2013
 

    In prezent strategia Ford este sa opreasca productia modelelor neproductive, care inregistreaza vanzari prea mici. De asemenea o parte din companiile cumparate de catre Ford de-a lungul anilor au fost vandute ca urmare a crizei financiare care a afectat in mare masura industria auto. Astfel in 2008 au fost vandute Jaguar si Land Rover catre Tata Motors, iar in 2010 a fost vandut Volvo Cars catre Geely Automobile.

 

Alte Stiri Ford

 

[catlist id=310 orderby=”date” numberposts=10 excerpt=”yes”]