Dodge

Dodge Logo

 

Istoria Dodge

    Dodge este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de masini americane. Acestia au fabricat atat masini convenabile cat si modele de tot. Fratii Dodge, John si Horace au fondat compania in Detroit, Michigan. Fratii erau actionari ai Ford Motor Co. si construiau motoare pentru acestia. Prima lor masina a fost construita in Noiembrie 1914.

Fratii Dodge portret
 

    Fratii Dodge erau niste mesteri desavarsiti si aveau si un simt al afacerilor dezvoltat. Prima lor masina s-a facut remarcata prin stilizarea superioara. Aceasta a fost construita cu un sistem electric care functiona pe 12 volti si un sistem de schimbare a vitezelor revolutionar. Aceste caracteristici au fost introduse in productia in masa abia in 1926. Masina lor se numea Dodge 4, o masina americana rezistenta care a fost adoptata si de catre Armata SUA. Dodge 4 a fost utilizat in bataliile Generalului Pershing in Mexic in 1914, cat si in timpul Primului Razboi Mondial in calitate de ambulanta sau masina de uz general.

Dodge 4 militar
 

    Dodge a inceput astfel sa devina o masina din ce in ce mai populara. In 1916 a realizat sasiul integral metalic denumit Budd, care a devenit standard in idustrie dupa aceea. Cu timpul fratii au inceput sa devina populari, alaturi de creatiile lor. Pretul masinilor lor era de 785$ in timp ce se situau pe locul patru la vanzari auto in Statele Unite in 1916 cu 70.700 de unitati vandute. In 1920 compania ajunsese deja pe locul doi. In 1924 Dodge 4 era inca produsul lor principal, cu o productie zilnica de peste 1000 de masini. O revolutie a avut loc in 1927 cu introducerea unui motor de 3.7 litrii, cu sase cilindrii montat pe o masina alaturi de un sistem de franare hidraulic.

    In iulie 1928, compania a fost vanduta catre Walter Chrysler pentru 175.000.000 $. Productia de Dodge 4 a fost oprita. Dupa achizitie marca Dodge si-a pastrat individualitatea. Masinile lor au devenit mai scumpe, insa, ofereau motorul cu sase cilindrii in dotarea standard pentru 785$ in 1929, in timp ce pentru alte modele pretul ajungea la 1000$.
Dodge a continuat sa creasca de-a lungul anilor sub supravegherea Chrysler. Imbunatatirile aduse de catre acestia s-au facut simtite mai ales in domeniul inovatiei si publicitatii. Odata cu aceste imbunatatiri, pretul masinilor a crescut pe masura ce erau montate motoare din ce in ce mai mari cu mai multi cai putere. In 1933 Dodge a ocupat din nou locul patru la vanzarile auto din Statele Unite cu un numar de 86.062 masini vandute.

Dodge Charger 1969
 

    In 1952 mult asteptatul V8 a fost introdus sub numele de Red Ram. Era o masina extraordinara, placuta de catre public. In 1959 unul dintre cele mai puternice automobile produse de catre Dodge a fost lansat cu un motor de 6.3 litrii si o putere de 345 cp. O alta miscare de referinta pentru Dodge a fost in 1966 cand a inceput sa ofere clientilor sai coupe-uri in loc de sedan-uri. Dodge Lancer , o masina compacta, a fost introdusa in 1961. Compania ajunsese sa produca trei tipuri de masini in 1961: semi-compact-ul Dodge Dart, masina de clasa medie Dodge Coronets si masinile de clasa mare Dodge Polara si Monaco V8. Aceste masini au devenit extrem de populare alaturi de alte masini ale grupului Chrysler.

    Multe masini noi au fost dezvoltate de catre Dodge incepand din 1914 pana in prezent, care s-au bucurat de ingenioase inovatii tehnice. In ultimii ani Dodge s-a bucurat de un succes enorm odata cu introducerea modelelor pick-up truck. Dodge Ram si Dodge Caravan au fost raspunsul Dodge la aceste cereri ale pietii.

Dodge Ram 3500 - 2004
 

    Modelul de afacere al fratilor Dodge, de a livra masini ieftine si fiabile care sa beneficieze de o stilizare superioara au transformat aceasta marca in una de succes pe parcursul ultimului secol.

Alte Stiri Dodge

 

[catlist id=311 orderby=”date” numberposts=10 excerpt=”yes”]